Судалгааны хураангуй
Монгол улсад 1990-ээд оноос эхэлсэн эдийн засгийн уналтаас болж хүнсний үйлдвэрийн нийт бүтээгдэхүүний үйлдвэрлэлт 1995 онд 1990 оныхоос 2 дахин, 2000 онд 1995 оныхоос 1.5 дахин буурчээ. Мөн тэрчлэн сүүлийн жилүүдэд тус оронд тохиолдсон ган, зуд зэрэг байгалийн гамш гийн улмаас хүн амын хүнсний хангамж, баталгаа алдагдаж, хүн ам, түүний дотор хүүхдүүд хоол тэжээлийн доройтолд орж, бие бялдрын өсөлт хөгжилт хоцрогдож, улмаар хүүхэд төдийгүй нийт хүн амын дунд хоол хүнсний дутагдалтай холбоотой өвчлөл ихсэж байна.